Sağlık Bilimleri Fakültesi

1. Dijital Hemşirelik Kongresi

İstinye Üniversitesi 1. Dijital Hemşirelik Kongresi’nin açılış töreninde Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Muharrem Usta, Rektör Prof. Dr. Erdal Karaöz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya konuşma yaparak birincisi gerçekleşen Dijital Hemşirelik Kongresi’nin dijital dönüşüm yaşayan sağlık sektörünün önemli paydaşlarından biri olan hemşirelikteki etkilerinin ele alınması bakımından önemine değindiler.
Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Muharrem Usta konuşmasında “Dijital kelimesini kullanmaya başladığımızda gözümüzün önüne getirmemiz gerekenlerden ilki data, ikincisi yazılımlar ve algoritmalar. Bizim her zaman dönüp dolaşacağımız şey datalar olacaktır. Tıp bireysel olduğuna göre datalarında bireysele doğru ilerlemesi gerekir.” dedi.
Usta; “Dijital dünya hepinize şunu sundu: “Hidrokarbon yataklarından daha değerli bir şey ister misiniz?” Dijitale dair bir şey konuşuyorsak datanın bilinmediği yerde hiçbir şey ifade etmez. Hemşirelerin doktorların bunun bilincinde olması gerektiğine değinen Usta, “Yapay zekâ dünyasında hangi datalara ihtiyacımız olduğunu bilip buna göre bir birikim yapmalıyız bu sebeple sistemin geliştiricisi olmamız büyük öneme sahiptir. Tarih yeni dünyaya şekil verenleri yazacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Rektör Prof. Dr. Erdal Karaöz konuşmasında üniversitenin önceliğinin araştırma ve geliştirme olduğunu, İstinye Üniversitesi’nin dijital dönüşümde öncü olduğunu vurgulayarak 1 yıl önce açılan Tıbbi Yapay Zekâ Araştırma Merkezi’yle mühendislik ve tıp alanını bir araya getirdiklerini ve bu alanda önemli çalışmalar yapıldığını vurguladı. 1. Dijital Hemşirelik Kongresi’nde “tıp ve sağlık bilimlerindeki dijital gelişmeler”, “dijital dönüşümün hemşirelik alanında yaratacağı etki, fırsat ve avantajlar”, “dijitalleşmenin etkisiyle hızlanan ve değişen süreçlerin, özellikle tıp ve sağlık bilimlerinde nerelere ulaşacağı” ve “ülkemizin bu süreçlere ne kadar hazır olduğu ve neler yapılması gerektiği” gibi hayati konular tartışılıyor ve alanda uzmanı yerli ve yabancı akademisyenler konuşmalarını gerçekleştiriyor.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya konuşmasında “Büyük dip dalgasının gelişiyle dijitalleşiyoruz. Bazıları dibe batacak bazıları ise gerçekleşen tsunamide sörf yapacak. Bizim üniversitemiz dijitalleşme konusunda ilk uyanan üniversite oldu.” söyleriyle dijitalleşme ile gelecekte neler olacağından bahsetti.