Sağlık Bilimleri Fakültesi

Akademik Kadro

Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu

Prof. Dr.
Funda Elmacıoğlu

Beslenme ve Diyetetik

Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 1975 yılında Yüksek Lisans derecesiyle (MSc) mezun olan Funda Elmacıoğlu, 1977 yılında ikinci master programınıda Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Gıda Bilimleri programında tamamlayarak, ilk kez İhsan Doğramacı Yüksek Başarı ve Teşvik Ödülünü alan kişi olmuştur. Doktorasını yine Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Gıda Bilimleri programında 1990 yılında tamamlayan Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ilk diyetisyeni olup; pediatri, cerrahi ve dahiliye kliniklerinde kurucu diyetisyen olarak görev yapmıştır. 2000-2007 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Beslenme öğretim üyesi olan Elmacıoğlu 2008-2014 yıllarında da Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü kurucusudur. Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu TDD (Türkiye Diyetisyenler Derneği), Türkiye Obezite Cerrahisi Diyetisyenliği, Türk Diyabet Cemiyeti, Ulusal Obezite Araştırma Derneği, Türkiye İş ve Meslek Kadınları Derneği gibi pek çok derneğin üyesi olup, TGF (Türkiye Güreş Federasyonu) Sağlık Kurul Başkanlığı ve Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanlığını yürütmektedir. Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu 2017 yılı itibariyle, İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde akademik kadroda yer almıştır.

Araştırma Alanları

  • Beslenme ve Diyetetik
  • Beslenme Epidemiyolojisi
  • Anne Çocuk Beslenmesi
  • Sporcu Beslenmesi

Çalışma Alanları

  • Sağlık Bilimleri Temel Alanı
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Zayıflama Diyetlerinin Sürdürülebilirliğini Etkileyen Faktörler: Niteliksel Bir Araştırma, 2021
  • ZAYIFLAMA DİYETLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: NİTELİKSEL BİR ARAŞTIRMA, 2021
  • Evaluation of nutritional behavior related to Covid-19, 2020
  • The Importance of the Nutritional Values of Some Tropical Fruits Grown in Turkey and New Approaches in Gastronomy, 2020
  • Gebelik ve Laktasyonda İyot Durumu, 2019
  • Gebelik ve Laktasyonda İyot Durumu, 2019
  • Development and Validation of a Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire to Assess Dietary Intake of Turkish School-Aged Children, 2016
  • Development and validation of a semi-quantitative food frequency questionnaire to assess dietary intake of Turkish school-aged children, 2016
  • A pilot study on salt taste sensitivity threshold in Turkish young adults, 2016
  • A pilot study on salt taste sensitivity threshold in Turkish young adults, 2016
  • Evaluation Of Certain Hematologic Findings And Performances By Education The Archery Team İn Samsun District İn Terms Of Nutrition, 2016
  • Evaluation Of Certain Hematologic Findings And Performances By Education The Archery Team İn Samsun District İn Terms Of Nutrition, 2016
  • Samsun Bölgesi Okçuluk Takımına Beslenme Eğitimi Verilerek Bazı Hematolojik Bulguların ve Performansın Değerlendirilmesi, 2016
  • Samsun Bölgesi Okçuluk Takımına Beslenme Eğitimi Verilerek Bazı Hematolojik Bulguların Ve Performansın Değerlendirilmesi, 2016
  • THE RELATIONSHIP BETWEEN GLAUCOMA AND SERUM VITAMIN B12 FOLIC ACID LEVELS AND NUTRITION, 2015
  • THE RELATIONSHIP BETWEEN GLAUCOMA AND SERUM VITAMIN B12 FOLIC ACID LEVELS AND NUTRITION, 2015
  • The relationship between glaucoma and serum vitamin B12 folic acid levels and nutrition, 2015
  • MICROBILOGICAL QUALITY OF HOME COOKED MEAT MEALS AND VEGETABLE SALADS, 2010
  • Samsun Çıraklık Eğitim Merkezi ndeki çırakların antropometrik ölçümlerinin saptanması, 2009
  • Alterations in body weight and biochemistry in patient treated with different psychotropic drugs in a clinic in Istanbul, 2009
  • Samsun Çıraklık Eğitim Merkezi ndeki çırakların beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim düzeylerinin saptanması, 2008
  • Short term Effects of Energy Reduced Dieting on Weight Loss Body Composition and Metabolism in Overweight Turkish Men, 2007
  • Samsun İli Yemek Fabrikalarındaki Mutfakların Hijyen Açısından Değerlendirilmesi, 2006
  • Samsun İli Yemek Fabrikalarındaki Mutfakların Hijyen Açısından Değerlendirilmesi, 2006
  • Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Çalışan Personel İçin Sanitasyon /Hijyen Eğitimi., 2004
  • Samsun İl Merkezindeki Hastane Mutfaklarının Hijyen Durumunun Değerlendirilmesi, 2000
  • Obesite İle Günlük Tüketilen Bazı Besin Ögeleri Arasındaki İlişki, 2000
  • Poster: Dokuz-On İki Aylık Dönemde Bebeklerin Beslenme Durumu ve Tamamlayıcı Beslenme Uygulamaları.,
  • Türkiye’de Üretilen Tropikal Meyvelerin Besin Değerleri ve Kullanım Alanları, 2019
  • Üniversite Öğrencilerinin Beden Algılarının Değerlendirilmesi, 2019
  • Besin bağımlılığı ve beden kütle indeksi (BKİ) ilişkisi, 2016
  • 18-45 yaş arası yetişkin bireylerde yeme davranışlarının besin seçimi ve beslenme durumuna etkisi, 2016
  • Diyet polikliniğine başvuran obez kadınların iş durumlarının beslenmelerine etkisi, 2016
  • Normal Kilolu ve Kilolu Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Serum Lipidlerine Etkisi, 2016
  • Diyet Polikliniğine Başvuran Obez Kadınların İş Durumlarının Beslenmelerine Etkisi, 2016
  • 18 – 45 yaş arası yetişkin bireylerde yeme davranışlarının besin seçimi ve beslenme durumuna etkisi, 2016
  • Hiperemezis gravidarum şiddetine göre gebelerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi, 2018
  • International Diabetes Outcomes Study (IDOS) of Turkey, 2008
  • 12 15 Yaş Grubu Adolesan Sporculara Uygulanan Beslenme Desteğinin Antropometrik Ölçümlere Etkisi,
  • 18-25 Yaş Arası Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Uyumlarının Değerlendirilmesi, 2019
  • ”Üniversite Öğrencilerinde Vitamin, Mineral ve Destek Ürünleri Kullanım Sıklığının Değerlendirilmesi”, 2015
  • Üniversite Öğrencilerinde Günlük Sıvı Tüketimlerinin Saptanması, 2015
  • Ortaöğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Okul Kantinlerini Değerlendirme Durumu ve Okul Kantinlerinden Almış Oldukları Besin Çeşit ve Sıklıklarının Belirlenmesi, 2015
  • ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE VİTAMİN MİNERAL VE DESTEK ÜRÜNLER KULLANIM SIKLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ,
  • ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE GÜNLÜK SIVI TÜKETİMİNİN SAPTANMASI,
  • ORTAÖĞRETİM 8 SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUL KANTİNLERİNİ DEĞERLENDİRME DURUMU VE OKULKANTİNLERİNDEN ALMIŞ OLDUKLARI BESİN ÇEŞİT VE SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ,
  • INVESTIGATION OF FACTORS THAT EFFECT THE RELATIONSHIP BETWEEN BODY MASS INDEX AND SELF ESTEEM IN UNIVERSITY STUDENTS,
  • Samsun Çıraklık Eğitim Merkezi ndeki Çırakların Beslenme Alışkanlıkları ve Besin Tüketim Düzeylerinin Saptanması, 2005
  • Süt Alerjili Çocuklarda Fırınlanmış Sütün Tüketilebilirliğini Test Etmek için Geliştirdiğimiz Ürünün Kullanımı, 2016
  • Güreş Eğitim Merkezlerine (Gem) Diyetisyen Desteği Gereklimi?, 2009
  • Samsun Bölgesi Okçuluk Takımına Beslenme Eğitimi verilerek bazı Hematolojik Bulguların ve Performansın Değerlendirilmesi, 2006
  • Grekoromen ve Serbest Güreş A Milli Takımı Sporcularının Vücut Komposizyonu, Beslenme Durumları ve Biyokimyasal Parametrelerinin Değerlendirilmesi., 2006
  • Asrın Güreşçisinin Beslenme Durumu ve Biyokimyasal Parametrelerinin Değerlendirilmesi, 2006
  • Glokomatöz Optik Atrofi ve Vitamin B12 İlişkisi, 2006
  • Samsun İli Yemek Fabrikalarındaki Mutfakların Hijyen Açısından Değerlendirilmesi., 2006
  • Gebelerin Besin Tüketim Durumu ile Ek ‘Demir + Folik Asit Desteğinin’ Hematolojik Bulgulara Etkisinin Değerlendirilmesi, 2004
  • 12–15 Yaş Grubu Adolesan Sporcularda Beslenme Programının Antropometrik Ölçümlere Etkisi, 2010
  • Assesment of food consumption during pregnancy “iron and folic acid support” to pregnancy outcome, 2009
  • Wrestler Students To Investıgate Trainıng And Nutrition Condıtıon, 2009
  • The Significance of Dieteting and Nutrition Training at Samsun Private Hemodialisis Centre., 2008
  • 0-6 Yaş Çocuklarının Bilimsel Gelişimine Yönelik Anne-Baba Eğitimi., 2007
  • The influence of education on Healthy Nutrition, 2006
  • Evaluation of the Training Support of a Private Company, 2006
  • Başarılı Kilo Kaybedenlerde Kilo Kazanımının Önlenmesi., 2006
  • That was given to Archery Team in Samsun District., 2004
  • Soya Katkılı Yoğurt Yapımı Üzerine Bir Çalışma, 2000
  • Süt alerjili çocuklarda fırınlanmış sütün tüketilebilirliğini test etmek için geliştirdiğimiz ürünün kullanımı,
  • 0 6 Yaş Çocuklarının Bilimsel Gelişimine Yönelik Anne Baba Eğitimi II Uluslar arası Okul Öncesi Eğitimi Kongresi,
  • EVALUATION OF SOME HEMATOLOGICAL OUTCOMES AND PERFORMANCE OF NUTRITION EDUCATION THAT WAS GIVEN TO ARCHERY TEAM IN SAMSUN DISTRICT, 2004
  • Detemınatıon Traıner Coaches And Candıdate Traıners On Nutrıtıon Knowledges In Turkey,
  • Tüketicilerin gıda etiketlerine yönelik bilgi tutum ve davranışları,
  • Okul Çağı Çocuklarına Yönelik Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi,
  • Effect of Nutritional Status on The Physical and Motor Development of Spastic Children,
  • İs İt Adequate Daily Fluıd Consumptıon for University Students,
  • Cuisine of Complex Darüşşifa of Sultan Bayezid II in Edirne,
  • ZOOTEKNİ - Hayvan Yetiştirme ve Besleme, ISBN: 0000000000000, 2018
  • Hububat Bilimi ve Teknolojisi, ISBN: 978-605-5267-86-5, 2021
  • Konu Çocuk Olunca, ISBN: 978-625-402-050-6, 2020
  • Türkiye Klinikleri Aile Hekimliği Dergisi - Özel Konular ''Aile Hekimliğinde Her Yönüyle Beslenme'', ISBN: 978-625-401-271-6, 2021
  • Beslenme ve Diyet Bileşenleri ile Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Etkileşimine Güncel Yaklaşımlar, ISBN: 978-605-7650-48-1, 2019
  • Zootekni, ISBN: 978-605-245-323-0, 2018
  • KONU ÇOCUK OLUNCA, ISBN: 978-625-402-050-6, 2020
  • Başarıya Giden Yolda Güreş Antrenörünün Rehber Kitabı, ISBN: 978-975-7386-68-2, 2010
  • Beslenme ve Diyet Bileşenleri ile Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Etkileşimine Güncel Yaklaşımlar, ISBN: 978-605-7650-48-1, 2019
  • Zootekni Hayvan Yetiştirme ve Besleme, ISBN: 978-605-245-323-0, 2018
  • Başarıya Giden Yolda Güreş Antrenörünün El kitabı, ISBN: , 2010
  • Psikolojik Sosyal ve Bedensel Açıdan Yaşlılık, ISBN: 978-605-5885-27-4, 2008
  • Türkiye Beslenme Rehberi, ISBN: 978-975-590-608-9., 2016
  • Türkiye Beslenme Rehberi TUBER 2015, ISBN: 978-975-590-608-9, 2016
  • TÜRKİYE BESLENME REHBERİ TÜBER 2015, ISBN: 978-975-590-608-9, 2016
  • Doğramacı Üstün Başarı Ödülü, 1977
  • 2006 Dünya Güreş Kupası Güreş A Milli Takımı Federasyon Özel Ödülü, 2006