Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin kurmuş olduğu "Sağlıklı Adımlar" kulübü geleneksel çorbalarımızı hatırlatmak, çorba kültürünün yaşatılmasını sağlamak ve çorbaların sağlık üzerindeki faydalarını anlatmak için "Yeni Yıla Sıcak Bir Merhaba: Geleneksel Çorbalarımızla" etkinliğini düzenledi.
Etkinliğimizde; diyetisyen adayı öğrencilerimiz ve bölüm başkanlığımızca belirlenen geleneksel, farklı besin bileşimleri ile sağlığa fayda sağlayan, Antep, Bursa, Adana, Trabzon, Antakya, Amasya gibi ülkemizin farklı yörelerine ait 10 farklı çorba sunulmuştur. Çorbaların, besin ögesi içerikleri etkinlik sırasında çorbaların yanında yerini almış ve çorbalar sunulurken bireylere besin ögesi içerikleri, faydaları hakkında bilgi verilmiştir.
Etkinlikte sunulan çorbalar ve içerikleri:
1. Karalahana Çorbası (Karadeniz-Trabzon):
1 porsiyon: 40 kcal
Lif, çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum ve E vitamini açısından zengindir.
2. Analı Kızlı Çorbası (Malatya):
1 porsiyon: 120 kcal
E vitamini, çoklu doymamış yağ asitleri ve çinko açısından zengindir.
3. Dövmeli Alaca Çorba (Gaziantep):
1 porsiyon: 80 kcal
B6 vitamini, C vitamini, Magnezyum ve Çinko mineralleri ve lif açısından zengindir.
4. Düğün Çorbası (Trakya Mutfağı)
1 porsiyon: 90 kcal
5. Cimcik Çorba (Amasya):
1 porsiyon: 65 kcal
Kalsiyum, Fosfor, E vitamini ve protein açısından zengindir.
6. Mahluta Çorba (Gaziantep):
1 porsiyon: 60 kcal
Çoklu doymamış yağ asitleri, E vitamini, A vitamini ve Fosfor açısından zengindir.
7. Yuvalama Çorba (Gaziantep):
1 porsiyon: 90 kcal
Protein, Kalsiyum, Fosfor ve A vitamini açısından zengindir.
8. Muradiye Çorbası (Bursa):
1 porsiyon: 50 kcal
Protein, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, Fosfor açısından zengindir.
9. Mısır Çorbası (Karadeniz):
1 porsiyon: 65 kcal
Potasyum, Fosfor ve Çinko mineralleri, B2 vitamini açısından zengindir.
10. Topalak Çorbası (Adana):
1 porsiyon: 120 kcal
B12 vitamini, Bakır ve Çinko mineralleri ve protein açısından zengindir.
Sağlık Bilimleri Fakültesi