Sağlık Bilimleri Fakültesi

Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU'nun kitap bölümü yayınlandı.

Türkiye Klinikleri Aile Hekimliği Dergisi - Özel Konular ''Aile Hekimliğinde Her Yönüyle Beslenme'' adlı çalışmada Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU'nun ''Beslenmede Genel İlkeler'' başlıklı bölümü yayınlandı.

ÖZET
Endüstrileşme, hızlı kentleşme, ekonomik gelişmeler ve globalleşmeye bağlı olarak son 100-200 yıl boyunca yaşam tarzında önemli değişiklikler gerçekleşmiştir. Günümüzde besin alımındaki değişiklikler, daha sedanter yaşam tarzı, obezite, tip II diyabet, kardiyovasküler hastalıklar (KVH) ve çeşitli kanser türleri gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların riskinde artışa yol açmıştır. Beslenme özellikle bu hastalıkların çoğunun ilerlemesi ve patogenezinde temel çevresel faktörlerin en önemlisidir. İnsan sağlığında beslenme, tek bir besin bileşeni değil, bu bileşenlerin birbiri ile etkileşimi ve toplam diyet kalitesini etkileyen besin gruplarından oluşmaktadır. Prekonsepsiyonel dönem dahil olmak üzere yaşamın tüm dönemlerinde beslenme ayrı bir öneme sahiptir. Bireyi fizyolojik, psikolojik, kültürel ve sosyal yönden bir bütün olarak ele alarak sunulan beslenme eğitim ve danışmanlığı hizmeti, büyüme ve gelişmenin sağlanması, sağlığın korunması ve sürdürülmesi, beslenme ilişkili sağlık sorunlarının başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli en önemli etmenlerden biridir.

Elmacıoğlu F. Beslenmede genel ilkeler. Tamer İ, editör. Aile Hekimliğinde Her Yönüyle Beslenme. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2021. p.1-5.