Sağlık Bilimleri Fakültesi

Mezuniyete Doğru 2021: Obezitenin Çözümünde Başarının Yolu

Uzman Diyetisyen Emre Uzun'un konuşmacı olarak katılımı ile ''Mezuniyete Doğru 2021: Obezitenin Çözümünde Başarının Yolu'' semineri gerçekleştirildi.

Sayın Uzun, ''OBEZİTENİN ÇÖZÜMÜNDE BAŞARININ YOLU: NİTELİKSEL BİR ARAŞTIRMA'' başlıklı araştırmasının sonuçlarını Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri ile paylaştı ve obezitenin tedavisinde başarılı olabilmek için diyetisyenlerin dikkatli olması gereken bazı konularda değerli ipuçları verdi.

ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, obezite sorunu olan kadın bireylerin besin ve beslenmeye yükledikleri anlamları, ağırlık kaybı deneyimlerini ve sahip oldukları bu sorunun altında yatan sebeplere ilişkin görüşlerini derinlemesine anlamaktır.
Yöntem: Niteliksel türdeki bu çalışma, İstanbul ili Kadıköy ilçesindeki özel bir beslenme eğitimi merkezinde, 16.05.2020 - 16.07.2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, beden kütle indeksi 30 kg/m2’nin üzerinde olan, 22-45 yaş arasında, 25 kadın birey dahil edilmiştir. Katılımcıların diyete karar verme nedenleri, ağırlık kaybı için denedikleri yöntemler, ağırlık kaybı sürecindeki başarı ve başarısızlık nedenlerine ilişkin görüşleri, ağırlık kazanımında suçlu ve masum gördükleri besinler ve beslenme davranışları ile yemek yemeye yükledikleri anlamlar yüz yüze gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler ile incelenmiştir.
Bulgular: Bireyler ile yapılan derinlemesine görüşmelere göre; katılımcıların diyet yapmaya karar vermelerindeki en önemli belirleyici sağlık sorunlarıdır ve kişiler obezite tedavisinde yaşamları boyunca birçok yöntem denemektedirler. Bu yöntemlerin başarısı; sosyal çevre, motivasyon düzeyi, diyetisyen desteği gibi birçok etmenden etkilenmektedir. Karbonhidrat içeriği yüksek besinler katılımcıların büyük bir kısmı tarafından ağırlık kazanımı sürecinde suçlu olarak görülmekteyken, sebze ve meyveler birçok katılımcının gözünde masumdur. Ayrıca görüşmelerde; ağırlık kazanımı ile ilişkili görülen beslenme davranışları da ortaya çıkarılmıştır. Bir diğer önemli bulgu ise, katılımcıların neredeyse yarısının yemek yemeyi mutluluk ile özdeşleştiriyor olmasıdır.
Sonuç: Obez bireylerin fazla kiloları ile ilişkili gördükleri etmenlerin, zayıflamaya karar verme nedenlerinin, obezite tedavisine ilişkin deneyimlerinin ve beslenmeye yükledikleri anlamların diyetisyen tarafından derinlemesine anlaşılması, başarılı ve sürdürülebilir bir beslenme tedavisinin temelini oluşturmaktadır.