Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Elif EMİROĞLU, TGRT Haber'de verdiği röportajda sebze ve meyveleri yıkarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. FDA, CDC, FAO gibi birçok uluslararası kuruluş, gıda yoluyla COVİD-19 virüsü bulaşabileceğine dair kanıt olmadığını vurgulamaktadır. Yine de, besin zehirlenmelerinden korunmak ve gıda güvenliğini sağlayabilmek için rutin uygulamaların bu dönemde devam ettirilmesi gerektiğini açıklamıştır. Sebze ve meyveler yıkanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Besinlere dokunmadan önce eller yıkanmalıdır.
- Zarar görmüş bölgeler ayıklanmalıdır.
- Sebze/meyve soymadan önce yıkanmalıdır.
- Akan suyun altında ovalanarak yıkanmalıdır.
- Sert sebze/meyveler fırça ile temizlenmelidir.
- Yıkandıktan sonra kağıt peçete ile kurulanmalıdır.
- Marul gibi sebzelerin en dış yaprağı ayıklanmalıdır.
Bu kuruluşlar, besinleri yıkarken kesinlikle sabun veya farklı amaçlarla üretilmiş dezenfektanların kullanılmaması gerektiğine ve besinlerin su ile yıkanmasının yeterli olduğunu ifade etmektedir. Sebze ve meyveleri yıkarken sirkeli/limonlu su kullanmak ise, bu besinlerde bulunan organik asitler sayesinde pH'ı düşürerek mikroorganizmaların azalmasına yol açan bir uygulamadır. Sirkeli/limonlu suda bekletilen besinlerde, bekletme süresi 15-20 dakikayı geçmemelidir. Bekletme süresinin artması besin ögesi kayıplarına yol açabileceğinden dolayı dikkatli olunmalıdır.
Öğr. Gör. Elif EMİROĞLU kimdir?
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ''Besin Seçiminde Marka Sadakatinin Rolü'' adlı mezuniyet projesi ile 2015 yılında şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başlamış ve 2018 yılında ''Kronik Periodontitisli Yetişkin Bireylerde C vitamini ve Oksidatif Durum İlişkisi'' adlı tezi ile Uzman Diyetisyen ünvanını almıştır. 2015-2017 yılları arasında Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü'nde Klinik Diyetisyen olarak; İBB İSMEK Hayatboyu Öğrenme Merkezi'nde ise Eğitici Diyetisyen olarak görev yapmıştır. 2017 yılı itibariyle İstinye Üniversitesi'nde çalışmakta olup, Marmara Üniversitesi'nde aynı alanda doktora eğitimine devam etmektedir.