İstinye Üniversitesi SBF Çocuk Gelişimi, İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa, SBF Sosyal Hizmet Bölümü ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İşbirliği ile Yürütülen Kütüphanelerde Ebeveyn - Çocuk Etkileşimli Çalışmalarını Değerlendirme Toplantısı

Güz dönemi boyunca kütüphanelere gelen okul öncesi dönemdeki çocukların ebeveynleri ile gerçekleştirdiğimiz ebeveynlik becerilerini desteklemeye yönelik aile eğitim çalışmaları yaparken, çocukları ile iletişim ve desteklemelerine yönelik ebeveyn-çocuk etkileşimli çalışmalar planlayarak evde çocukları ile nasıl iletişim kurabilecekleri, bir etkinlik yaparken ne zaman? nasıl? ne kadar müdahale edebileceği konusunda rehberlik ettik. Ayrıca Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında yaptığımız bu çalışmada birinci sınıf öğrencilerimiz çocuklarla dramatik etkinlikler, sanat etkinlikleri, oyun, müzik, spor ve dans içerikli etkinlikleri ile hem çocukların sosyal iletişim becerilerini desteklediler, hem de kendileri çocukla ve aile ile iletişim becerilerini geliştirdiler, çocukları yakından gözlemleme fırsatı buldular. Ayrıca bu çalışmalara devam eden annelerde çocuğu ya da kendi için desteğe ihtiyacı olan annelerin çocuklarını üniversitemiz bünyesinde yer alan Çocuk Gelişimi Bölümü, Gelişim İzlem Ünitesinde gelişimsel değerlendirme ve bireysel aile danışmanlığı ile desteklemeye, çocuğun ve ailenin gereksinime göre gelişimsel değerlendirme, erken müdahale destek ve bireysel aile danışmanlığına hala devam etmekteyiz. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaları Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile paylaşmak ve çalışmalarda emeği geçen çalışmanın yapıldığı kütüphanecilere ve eğitimlere düzenli katılan ailelere ise teşekkür etmek amacı ile üniversitemizde misafir ettik. Çalışmamızı “Kütüphanelerde Ebeveyn-Çocuk Etkileşimli Çalışmaların Değerlendirilme Toplantısı”yla 05.07.2022 tarihinde İstinye Üniversitesi Topkapı kampüsünde gerçekleştirdik. Toplantıda Kütüphaneler ve Yayınlar Müdürlüğü’nden Kütüphaneler Daire Başkanı Ahmet Aldemir, Kullanıcı Hizmetleri Şube Müdürü Öznur Özer, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Bülent AVNAMAK, kütüphane müdürleri, kütüphane sorumluları, çalışmaya katılan kütüphaneciler ve eğitime katılan aile ve çocuklarının katılımıyla gerçekleşti. Toplantı süresince katılım belgesi almaya hak kazanan ailelerin çocukları ise üniversitemiz Çocuk Gelişim İzlem Ünitesinde öğrencilerimiz ile çeşitli etkinlikler yapmışlardır. Yapılan toplantıda Doç. Dr. Hale DERE ÇİFTÇİ ve Dr. Öğr. Üyesi Gülcan URHAN kütüphanelerde yapılan ebeveyn çocuk etkileşimli çalışmaların önemine vurgu yapmakla birlikte, çalışmalar sonucunda yapılan odak gruplarda katılımcılardan aldıkları dönütleri paylaştılar. Sunum sonrasında ise yapılan çalışmaların değerlendirilmesi yapıldı. Yapılan değerlendirme toplantısında Kütüphaneler Daire Başkanı Sayın Ahmet Aldemir, kütüphanelerde mutlaka çocuk gelişimci ve okul öncesi öğretmenlerinin de çalışması gerektiğini ve bu konuda kadro çalışmalarının yapıldığı, bu sene ilk defa İstanbul il merkezinde çocuk gelişimci kadrosunun açıldığı ve açılmaya da devam edileceğini, bazı kütüphanelerde mekân sorunlarına yönelik çalışmaların başladığını vurguladı. Türkiye’de kütüphanelere yönelik bakış açısının yalnızca kitap alınacak yer olarak görülmemesini istediklerini ve bu kapsamda kütüphanede verilen hizmetlerin aile eğitimleri, aile danışmanlık hizmeti, çocuk değerlendirmeleri, psikolojik destek sunulması gibi konularda çeşitlenmesini istediklerinden bahsetti. Ayrıca Kütüphaneler Daire Başkanı Sayın Ahmet Aldemir, İstinye Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölüm başkanlığında İstanbul Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Sosyal Hizmet Bölümü ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümlerinin ortak planladığı projede de paydaş olarak ve projenin aşamalarında destek olacağını taahhüt ederek toplantı sonlandırıldı.

Bu çalışmada öncelikle kütüphanelerde çalışmalar yapmamız için fırsat tanıyan Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, kütüphanelerde ailelere ulaşmada ve eğitimlere devamı sağlamada büyük katkısı olan kütüphanecilere, eğitim çalışmalarına düzenli katılan ailelere, bu çalışmada canla başla çalışan Dr. Öğr. Üyesi Gülcan URHAN ve çalışkan ekibim Uzm. Buket TAN ve Merve Nur AKOĞLU’na ve okuldaki ilk dönemleri olmasına rağmen büyük bir çaba ile etkinlikleri hazırlayan ve uygulamalarını mutlulukla ve dikkatli gözlemler yaparak kendilerini geliştirmeye çalışan sevgili öğrencilerime teşekkür ederim.

Doç. Dr. Hale DERE ÇİFTÇİ
ISU, Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı