Sağlık Bilimleri Fakültesi

Covid-19 Sonrası Tarım ve Gıda Sektöründe Yeni Yaklaşımlar

İsusem uzaktan eğitimlerine bu hafta "Covid-19 Sonrası Tarım ve Gıda Sektöründe Yeni Yaklaşımlar" konu başlığı ile TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik konuşmacı olarak katıldı.
Eğitim içeriğinde 2019-2020 döneminde küresel ekonomi ve bunun gıda sektörüne yansımaları ele alındı, küresel ekonomi ve gıda sektöründe global otoritelerin yaklaşımlarını açıklayan ve küresel ekonomide yaşanan daralmaların öngörüldüğünü ifade eden Menlik, Covid-19'un neden olduğu pandeminin bu süreç üzerindeki etkisini değerlendirdi.
Covid-19 pandemisi gündeme gelmeden önce konuşulan "2010-2050 yılları arasındaki gıda gereksinimi artışı" konusu Covid-19 etkileri ile birlikte ele alındı. Konu hakkında Dünya Kaynakları Enstitüsü, OECD ve FAO gibi otoritelerin raporları ve global çözüm önerileri değerlendirildi.
Covid-19 pandemisinin Türkiye'de gündeme getirmiş olduğu 3 konu başlığı ele alındı: 1. Gıda Güvencesi, 2. Gıda Güvenliği ve 3. Gıda Egemenliği.
Covid-19 ile gelen gıda stoklama ve gıda talebi artışı karşısında, gıda sektörünün yaşadığı sorunları ifade eden Menlik, OECD-Covid-19 raporunda yer alan küresel ekonomi ve işsizlik başlıklarını değerlendirdi. Global çözüm önerilerinin; sağlığa yatırım, geri dönüşüme önem verme ve iyileşme planlamalarının başarılı bir şekilde düzenlenip uygulanması olduğuna dikkat çekti.
İlknur Menlik Kimdir?
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı'ndan mezun olduktan sonra farklı sektörlerde deneyim kazanan İlknur MENLİK 1997 yılında kurumsal iletişim hizmetleri şirketi Comart’ı kurdu. Comart Genel Koordinatörü olarak birçok sivil toplum kuruluşunun ve özel şirketin kurumsal iletişim çalışmalarını yürüten Menlik, genel olarak gıda sektörüne yönelik çok sayıda eğitim ve iletişim projesinde çalışma imkanı buldu ve bu alanda sektörel açıdan önemli faaliyetlerde bulundu.

İlknur Menlik yönetimindeki Gıdahattı Dergisi, yayın hayatına başladığı günden itibaren, gıda güvencesi, gıda güvenliği ve hijyen, inovasyon, beslenme ve sağlık, yasal mevzuat, AB’ye uyum, tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması, çevre ve tüketicinin korunması konularında "sorumlu yayıncılık" anlayışı nedeniyle 2012 yılı BM 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde FAO Ödülü’ne layık görüldü.

Houston Texas Üniversitesi’nde "Beslenme, Sağlık İletişimi ve Sosyal Kampanyalar”NYU’da "Global Kriz İletişimi ve Marka Yönetimi" eğitimleri alan İlknur MENLİK, Yüksek Lisansını Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık ve Marka İletişimi bölümünde tamamlamış ardından Marmara Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Digital Medya eğitimi almıştır.

Türk Gıda Sektörü’nün en büyük sivil toplum örgütü olan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF) Genel Sekreterliği’ni yürüten İlknur Menlik, 2006 yılından bu yana Uluslararası Şeffaflık Kulübü (DASMIA) üyesidir ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.

İlknur Menlik aynı zamanda İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Besin Kontrolü, Porsiyonlama ve Gıda Regülasyonları konusunda Misafir Öğretim Üyesi olarak ders vermektedir.