Sağlık Bilimleri Fakültesi

Anadolu Mutfağı Sohbetleri

Beslenme ve Diyetetik Kulübü tarafından düzenlenen ''Anadolu Mutfağı Sohbetleri'' adlı etkinlik, Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı Adnan ŞAHİN'in konuşmacı olarak katılımı ile gerçekleştirildi.
Anadolu Mutfak kültürünün dünyada hak ettiği değeri göremediğine değinen Şahin; kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğinin altını çizdi. ''Mutfak yalnızca yeme içmeyi içeren bir unsur değildir, bu kültüre sahip çıkmak ülke ekonomisine de destek sağlayacaktır.'' diyerek mutfağın çok yönlü önemine ilişkin örnekler vererek katılımcıların konu hakkındaki farkındalığını artırmayı amaçladı. Anadolu mutfağının daha çok tanıtımının yapılması, ekranlarda daha sık yer alması gerektiğine dikkat çekti.
Ekonomik ve coğrafi yatkınlıklarına göre farklılık göstermekle birlikte, ülkemizin her kesiminin mutfağının büyük bir değere sahip olduğuna dikkat çeken Şahin; özellikle bazı bölgelerde (başta Gaziantep olmak üzere) yerel halkın mutfaklarını tanıtma becerilerindeki gelişmeye bağlı olarak, Dünya mirasında önemli bir yere sahip olduğuna değinmiştir. 'Fransız mutfağı', 'İngiliz mutfağı' gibi birçok ifadeye alışkın olmamıza rağmen, Gaziantep'in bir il olarak 'Gaziantep Mutfağı' ünvanına sahip olmasının aslında şehir mutfağının tanınabilirliğinin ne kadar yüksek olduğuna dikkat çekmiştir.
Şahin, Gastronomi alanında Batı mutfağına doğru gerçekleşen yönelimin, geleneksel Anadolu mutfağına yönlendirilmesinin ve şart olduğunu açıkladı. Bu sorunların en önemli kaynaklarından birinin, basın ve sosyal medyanın yanlış yönlendirmesi olduğunu ifade etti. Alanında uzman olmayan bazı sözde ''fenomen''lerin mutfak kültürümüzün tanıtımda hatalı yönelime yol açabildiğine değindi.
Adnan ŞAHİN, mesleklerin üniversitede alınan eğitim ile yaşanılan coğrafyayı birleştirerek icra edilmesi gerektiği mesajını vererek söyleşiyi tamamladı ve öğrencilere yeni bir bakış açısı kazandırdı.

Adnan ŞAHİN kimdir?
10.11.1961 Tokat doğumlu. İlk orta ve Lise eğitimini Tokat'ta tamamladı. Yüksekokulu Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde bitirdi. Kamuda görev yapan Adnan Şahin 2008 yılında emekli oldu. Mutfağa bakışını “Dünyanın en eski yaşam coğrafyası Anadolu mutfaklarının on dört bin yıllık derinliğine dayanan en büyük sofrasında herkes ağırlanabilir lezzet, doğallık, sağlık, samimiyet ve rahatlık ise cabası” ifadeleri ile özetliyor. “Yemek, yemek karın doyurmaktan çok daha fazla bir şeydir” düşüncesine değer veriyor.
Anadolu’nun dünya gastronomisi için bir armağan olduğunu düşünen Şahin, aynı zamanda çeşitli dergi ve gazetelerde mutfak konulu yazılar yazıyor. Halk mutfakları araştırmacısı, olarak çalışmalar da yapan Adnan Şahin halen Anadolu Halk Mutfağı Dernek başkanı. Yazdığı kitaplar yanında birçok televizyon programında danışmanlık yaptı.
Mutfak çevrelerinde “Şef Anadolu” olarak tanınıyor. Adnan Şahin, Ulusal ve Uluslararası düzeyde Anadolu Halk Mutfağı Derneği adına 7 kez gerçekleştirilen “Geleneksel Lezzetler Şenliği”; Anadolu Halk Mutfağı Derneği olarak Ulusal düzeyde Amasya, Bursa ve İstanbul’da 3 kez gerçekleştirilen “Osmanlı Saray Yemekleri ve Mutfak Kültürü” yarışmaları; İstanbul Cadde Bostan ve Berlin’de gerçekleştirilen “Sofradaki Anadolu”; Yılda bir gerçekleştirilen ve 2010 yılından bu yana ülkemizin sayılı otoritelerinin içinde olduğu “Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü” ödülleri töreninin uygulamacısı ve fikir önderliğini yürüttü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen San Sebastian Gastronomika etkinliğinde etkin rol aldı, 2017 yılında Anadolu Halk Mutfağı Derneği olarak İstanbul’da GASTRONOMİST etkinliğini gerçekleştirdi.
Adnan ŞAHİN Anadolu Mutfaklarının yaşatılması misyonu ile ilk olarak 1991 yılında Tokat ilinde BADAL, daha sonra yine Tokat’ta HONÇA restoranı kurdu markayı Kuş adası ve Berlin’e taşıdı. 2008 Yılında İstanbul’da açılan “Anadolu’nun Sır Lezzetleri” mottosu ile KİVA restoran da yönetici ortak ve Danışman olarak destek verdi. Bu işletmelerde dünyaca ünlü yerli ve yabancı Gastronomi uzmanları ve yazarlarını ağırladı. Yurt dışında ve ülke içinde önemli oteller de Anadolu Halk Mutfaklarının bilinirliğine dönük çalışmalar yaptı.
Adnan Şahin, İçindekiler, Sofradaki Anadolu, Honça, Amasya Mutfağı, Kelkit Havzası Yeme İçme Rehberi, Hatay Kahvaltı kitaplarını yazdı. Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması Amasya, Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri Hatay kitaplarına içerik sağladı.
(Kaynak:https://turizmsurasi.ktb.gov.tr/TR-204415/adnan-sahin.html)