Faculty of Health Sciences

Social Service

Bölümümüzün Farkı

İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü yeni bir yapılanma içinde. Hem kendini hem sosyal çalışma mesleğini geliştirecek yeniliklere imza atıyor.
İSÜ Sosyal Hizmet Bölümü farklını yaratıyor. Bu yaratmanın önce Bölüme, sonra öğrencilerine, mezunlarına, sonra diğer sosyal hizmet bölümlerine, sonra ülkemize olumlu yansıyacağına inanıyoruz.


İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Türkiye’deki 70’e yakın sosyal hizmet bölümleri arasında birçok konuda ilklerin bölümüdür. Bu cümle reklam olsun, etki yaratsın diye söylenmiş bir söz değil, her yönüyle gerçektir. Bakınız:
1.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü YÖK’ün belirlediği norm kadro standartına uygun olarak sayısal kadrosu eksiksiz olan ve kadrosunun üç öğretim üyesi ve iki araştırma görevlisi olarak bugün Türkiye’de tamamı lisans düzeyinde Sosyal Hizmet Bölümü çıkışlı olan Türkiye’de ilk ve tek bölümdür. 
2.    Bu özelliğiyle Türkiye’de vakıf ve kamu üniversiteleri içinde tektir, ayrıcalıklıdır. Mesleki derslerinin tamamı sosyal hizmet lisanslı öğretim üyeleri tarafından verilen Türkiye’nin tek vakıf üniversitesidir. (Vakıf ve kamu tüm sosyal hizmet bölümlerinde sosyal hizmet dersleri farklı branşlardan (sosyoloji, psikoloji, kamu yönetimi, antropoloji, tıp, hukuk, işletme vb.) öğretim elemanları tarafından verilmektedir.)
3.    Akademik kadrosu akademik düzeylerindeki farklılık ve derinleşmişliğin yanı sıra mesleki alanda tamamı uygulama deneyimleri de olan (biri Sosyal Politika, biri Halk Sağlığı, diğeri Endüstriyel Sosyal Çalışma ve sivil toplum çalışmaları alanlarında) bir akademik kadroya sahip Türkiye’deki tek bölümdür. Bir uygulamalı sosyal disiplin için bu önemlidir.
4.    Ayrıca bu kadro diğer bilim dallarından yaşını almış denetimli öğretim üyeleriyle de kendi branşları çerçevesindeki derslerle ilgili olarak yoğun olarak desteklenmektedir. (Felsefe, sosyoloji, psikoloji, ekonomi, antropoloji, istatistik, yabancı dil vb.…)
5.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü bugün Türkiye’de müfredatına sosyal çalışma mesleğinin evrensel gerçek çerçevesini oluşturan sosyal sağlık dersini koyan ve öğrencilerini mesleğin bu evrensel boyutuyla yetiştiren tek bölümdür. 
6.    Sağlığın sosyal boyutuyla sosyal hastalıklarını öğrencilerle tartışan, çözümleri öğrencileriyle birlikte geliştiren Türkiye sosyal hizmet bölümleri içinde tek bölümdür. Öğrencilerimizi sınırlı bir yardım mesleği açmazından kurtararak sosyal hastalıkları tedavi edecek olan evrensel sosyal çalışmacılar olarak yetiştiriyoruz.
7.    Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk kez yabancı kitapların bağımlılığından kurtararak Türkiye’ye özgü bir sosyal çalışma modeli geliştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda öğrencilerimiz bize yardım ediyor. Onlarla birlikte geliştiriyoruz.
8.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü müfredatında mesleki bağlamda günümüzün en heyecan verici evrensel konusu yapay zekâ ve sosyal alanda yapay zeka konusunu müfredatına almış ve Dijital Sosyal Çalışma içerikli derse sahip Türkiye sosyal hizmet bölümleri içinde tek bölümdür. Öğrencilerimizi geleceğe ve geleceğin sosyal çalışma mesleğine hazırlıyoruz.
9.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü bugün Türkiye’de sivil toplum anlayışını geliştirmek için sosyal hizmet bölümleri içinde müfredatına proje yazma ve uygulama hedefli Sivil Toplum ve Proje dersi koyan tek bölümdür. Öğrencilerimizi Avrupa Birliği projelerini (a) düşünme, (b) tasarlama, (c) yazma, (d) geliştirme ve (e) yürütücülüğünü yapma bilgi ve becerilerini kazandırıyor ve dolayısıyla kendilerine bu alanda kendilerini gerçekleştirme, etkin meslek uygulaması ve iyi bir gelir sağlama olanağını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz içinde bugün proje yazan ve uygulayarak mezun olanlar vardır.
10.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü bugün Türkiye’de tüm medya dünyasında ve giderek adliyeler, hastaneler tüm hizmet alanlarında aranan işaret dili bilen sosyal çalışmacılarını yetiştirmek için müfredatına gençlerden büyük ilgi gören İşaret Dili dersini koyan tek bölümdür.
11.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü bugün Türkiye’de yurtdışı bağlantısı ile (Almanya) okuduğu dört yıl içinde ilk iki yılı İstinye Üniversitesinde (Istanbul), üçüncü ve dördüncü yılı Almanya’da bir üniversitede (FHM: Fachhochschule des Mittelstandes, Bielefeld) tamamlayarak uluslararası diploma, ortak diploma alma olanağı sağlayan tek sosyal hizmet bölümüdür. Bu diplomayı alan sosyal çalışmacılarımız ister Türkiye’de ister yurtdışında yasal olarak ömürboyu ya da istedikleri süre çalışma olanağına sahip olacaklardır.
12.    Öğrenciler isterlerse bitirme stajlarını (Sekizinci dönemin tamamında blok uygulama) Almanya’da yapabilirler.
13.    Buna ek olarak çift diploma yapmak istemeyen öğrencilerimizi İngilizce ya da Almancalarını belirli bir düzeye getirdikleri takdirde Artı Erasmus Programı kapsamında ceplerinden hiç para çıkmadan yaz aylarında bir ile üç ay arasında Almanya’da gönüllü staj yapma olanağını sağlıyoruz.
14.    Bunun için İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü bugün Türkiye’de yoğun İngilizce dersleri dışında isteyen öğrenciler için bir de ek olarak Almanca dersleri koymuş tek üniversite ve bölümdür. Bunun yanısıra elbette daha önceden Almanca bilgisi olan öğrenciler için Almanya’da ortak eğitim alma kapıları daha baştan ardına kadar açıktır.
15.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü daha önce bir dönem denediği ve ancak korona salgını nedeniyle bu sıra yapılamayan bir çalışmada da, her sınıftan öğrencilerimizle, kendilerine sanat duygularını ve kişiliklerini olumlu yönde geliştirecek, insanın ve mesleğin ritmini yakalayabilecekleri duygu derinliği ve toplamda öğrencilerimize sanatla terapi yaklaşımı kazandıracak olan ve vurmalı çalgılarla yapılan, kuramsal ve uygulamalı “ritm çalışmaları”yla da Türkiye’deki sosyal hizmet bölümleri içinde Türkiye’de ilk ve tek bölümdür.
16.    İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü bugün öğrencilerine ezberlemeyi ve ezber yoluyla sınıf geçmeyi salık vermeyen, konuları algılayarak ve kavrayarak öğrenmelerini sağlayan öğretim yöntemiyle bilgilerinin kalıcılaşması ve alanda uygulamaya aktarılması ile ilerdeki mesleki uygulamalarını kolaylaştıran Türkiye’deki herhalde tek bölümdür.
17.    Öğrencilerimize ayrıca dört yıllık öğrenim süreleri içinde gerçekleşen ve gerçekleşecek olan ulusal ya da uluslararası projelere fiilen katılma olanağını sağlıyoruz. Bielefeld’le yapılması planlanan bir Erasmus projemizle bir yerel projemiz iki yıldır süren salgın ve kapanma dönemi nedeniyle aksamıştır. Tam açılma döneminde hızla uygulamaya aktarılması çalışmalarına başlanacaktır.
18.    Sivil Toplum ve Proje dersini alan öğrencilerimizin de yaptığı ve yapacağı projelere diğer öğrencilerimizin katılma kapıları açıktır. 
19.    Her biri alanlarında uzman (yüksek lisans ve doktoraları bu alanlarda olan) deneyimli ve meslek kökenli öğretim üyelerimizin her bir dersleri uzaktan da olsa yüzyüze olsa gayet renkli geçmekte ve öğrencilerimize keyif vermektedir. İstenirse kendilerinden derslerini nasıl verdikleriyle ilgili video sunumları istenebilir. 
20.    Bunların yanı sıra iki araştırma görevlimiz de (İsmail Nalbantoğlu ile Sinem Arslankoç) öğrencilerimizle gerçekleştirdikleri sosyal etkinlikleri, kurdukları sıcak ilişkileri her türlü takdirin üzerinde performans göstermektedirler.
21.    Korona salgını döneminde kesintiye uğrayana kadar sık sık yaptığımız sosyal hizmet kuruluşlarını gezme programlarını (Darülaceze, Bolluca Çocuk Köyü, engelliler sınıfı olan lise, Belediye engelliler merkezi vb.) sürdüreceğiz.
22.    Mesleki yetkinlikleri yüksek ve deneyimli, alandan bürokrat yöneticileri ve meslek elemanlarını sunum yapmak üzere davet etmelerimizi, öğrencilerimiz tarafından kurulan “Sosyal Çalışma Kulübümüzün” etkinliklerini de öğrencilerimizin girişkenliği olarak selamlamalı ve anmalıyız.
23.    Bölümümüz sayfalarını ziyaret edebilirsiniz: https://sbf.istinye.edu.tr/tr/bolumler/sosyal-hizmet/bolum-hakkinda ; İstinye üniversitesi sosyal hizmet bölümü ; İSÜ Sosyal Çalışma Kulübü (Facebook); isusosyalcalisma (İnstagram)


İSÜ Sosyal Hizmet Bölümü yeniliktir, farklılıktır, toplumsal gelişmeye uygun bir tasarımdır. Ve gelişme yolları hep açıktır, açık kalacaktır.
*