Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tanju BESLER, 31 Mart – 4 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen X. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi’nde ‘Vücut Ağırlığı Denetiminde Yemek Yeme Sıklığı ve Süresi' başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Son dönemde vücut ağırlığı denetiminin bozulmasının temel nedenlerinden birinin bozulmuş sirkadiyen ritim olabileceğini, bu durumun da uyku süresi ve kalitesinde azalma, yeme davranışlarının değişmesi, emosyonel yeme davranışının artışı ile ilişkilendirildiğini açıklamıştır. Özellikle Covid-19 pandemisi ile birlikte; fiziksel aktivite süresinde azalma, uyku süresi / kalitesinde değişiklik, yeme bozukluğu görülme prevalansında artma, vücut ağırlığı denetiminde bozulma oluştuğuna ilişkin veriler sunmuş ve sonuç olarak genel sağlık durumunda bozulma meydana geldiğine dikkat çekmiştir.
Son yıllarda literatürde yerini almış olan ‘sirkadiyen ritim’ terimini açıklayan Sn. Besler, sirkadiyen ritmi etkileyen faktörleri, uyku ve beslenme düzeni ile ilişkilerini vurgulamıştır.
Öğün sıklığı ve zamanlamasının nasıl olması gerektiği konusundaki bilimsel kanıtların; besin ögesi içeriği bakımından yeterli ve dengeli bir kahvaltıyı da içeren toplam 2-3 öğünlük bir beslenme düzeni etrafında şekillendiğini açıklamış ve bu özelliklere sahip bir beslenme düzeninin insülin duyarlılığı, açlık, inflamasyon, total kolesterol düzeyi gibi birçok etmen üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini ifade etmiştir. Bu öğünlerin enerji yoğunluğu ve makro & mikro besin ögesi dağılımları bakımında muhakkak düzenlenmesi gerektiğini ve söz konusu önerilerin sadece sağlıklı kişiler için geçerli olduğunu, eğer bir hastalık durumu söz konusu ise bireysel planlamalarının yapılmasının gerekliliğini vurgulamıştır.
Prof. Dr. Tanju BESLER, konuşmasını ‘Eat like a King in the morning, a Prince at noon, and a Peasant at dinner’ sözü ile sonlandırmıştır.
Faculty of Health Sciences